Stel je netjes voor….

Een jaar geleden mocht ik mij als nieuw lid van een businessclub voorstellen aan aanwezigen in de zaal. Ik had mij zeer goed voorbereid en in deze voorbereiding een tekst opgeschreven. Vandaag las ik het nog eens door. Nog redelijk actueel, ik zal het binnenkort ongetwijfeld weer eens gaan gebruiken:

“Goedemiddag,

Er was mij de gelegenheid gegeven om in 1 à 2 minuten iets te vertellen over mijn onlangs opgestarte onderneming. Mijn ervaring is dat ik slecht in staat ben om een dergelijke elevator-pitch te doen. Ik ben namelijk geen verkoper, maar adviseur: ik moet het met name van de inhoud hebben. In de meeste gevallen meer complexe inhouden. Om te voorkomen dat ik te ver uitweid, zal ik mij gemakshalve maar even ondersteund door papier voorstellen:

De meesten van jullie kennen mij nog wel uit mijn tijd als accountant/belastingadviseur, werkzaam bij een middelgroot landelijk accountants- en adviesorganisatie. Vanuit deze organisatie heb ik de voorafgaande jaren steeds meer de gelegenheid gekregen om MKB-ondernemers rondom de meer complexe ondernemingsvraagstukken te adviseren. Ik deed dat vanuit mijn gecombineerde achtergrond als accountant, belastingadviseur en bedrijfskundige. Dat bleek een goede opzet en zeer succesvol en ik wilde deze dienstverlening graag uitbreiden naar ondernemers die niet door deze organisatie bediend worden. Vanaf 6 maart 2018 zet ik daarom deze werkzaamheden voort onder eigen naam en zoek hierbij bewust samenwerkingen met meerdere adviseurs en accountantsorganisaties.

Mijn onderneming is indertijd ontstaan omdat ik bij veel MKB-ondernemers vaak merkte dat zij in een spagaat zaten. Nog redelijk rendement op korte termijn, maar de ondernemer verwacht dat de langere termijn vooruitzichten van de onderneming sterk onder druk komen te staan? “Hoe houd ik mijn onderneming ook op middellange termijn continu?” is de vraag die je jezelf stelt. Herken jij deze spagaat ook? Voor velen een niet prettig gevoel. Het maakt mij blij wanneer ik de feedback krijg dat ik de MKB-ondernemer uit deze onprettige houding haal en er aan bij draag dat een MKB-ondernemer weer een bedrijfszekere toekomst heeft. Soms met de bestaande onderneming, al dan niet door het opzetten van een nieuwe business unit, soms door een geheel nieuwe onderneming op te zetten. In alle gevallen voor de onderneming die strategische plannen ontwikkelen, uitvoeren en bewaken waarmee hij ook in de toekomst bestaansrecht houdt.

Ik heb hiervoor een eigen ontwikkelde aanpak die succesvol is. Enkelen onder ons in deze ruimte kunnen bevestigen dat dit ook werkelijk zo is. Ik adviseer en begeleid MKB-ondernemers altijd vanuit het geheel van de onderneming, dus vanuit alle elementen die er binnen het ondernemerschap toe doen. Dit houdt in dat ik mij niet uitsluitend op bedrijfseconomische/ accountancy of uitsluitend fiscale vraagstukken richt, maar dat ik vanuit een ondernemingsscan van je totale onderneming naar het geheel en context en verbanden van de verschillende vraagstukken kijk. Vanuit dat perspectief van ondernemerschap wordt de beste oplossingen gezocht voor het dilemma. Niet altijd zijn de oplossingen voor korte termijn en daarmee verbonden hoogste scoringskans. Vaak niet van advies naar advies waartussen geen verband zit, maar vaker een totaaloplossing die moet bijdragen aan continuïteit gedurende langere termijn. Alle werkzaamheden op basis van een heldere prijsstelling, al dan niet per onderdeel, vooraf en geen nacalculatie van meer-uren. Deze aanpak is uniek, geen andere accountant of fiscalist die ik de afgelopen jaren heb gesproken adviseert echt op deze wijze, al zeggen ze allemaal dat ze dat wel doen. Ik noem mij dan ook sinds mijn uitdiensttreding bij de middelgrote landelijke accountantsorganisatie geen accountant of fiscalist meer, maar welk labeltje er wel op moet weet ik ook nog niet… business strateeg, innovatiestrateeg, businesscoach, business developer……. dat is nog even een puzzel. Mijn diensten zijn immers zeer divers. In ieder geval MKB-adviseur die jou als klankbord helpt jouw onderneming bestaansrecht te houden.

Eigenlijk kan ik wel uren vertellen over wat mij binnen ondernemerschap bezig houdt. Maar ik hoop dat ik met deze korte uitleg jullie mijn werkzaamheden al wat meer duidelijk heb gemaakt. Ben je benieuwd wat ik eventueel voor jouw onderneming kan betekenen? Neem gerust contact met mij op en dan kunnen wij in een vrijblijvend kennismakingsgesprek inventariseren welke bedrijfseigen strategische issues jouw onderneming in de komende jaren bestaansrecht geven. Je ontvangt dan in ieder geval van mij ook geheel zonder verplichtingen een plan van aanpak voor het oplossen van jouw ondernemingsvraagstukken.”

In het afgelopen jaar is er veel veranderd. Dit hoort bij mijn onderneming en mijn invulling van het ondernemerschap. Wat blijft is de zoektocht naar hoe ik mijzelf moet noemen. Wat ook het zelfde blijft: altijd met veel passie die inzichten en totaaloplossingen geven waarmee de MKB-onderneming gedurende langere tijd verder kan. I love my job!