Hoe zet je een ondernemingsplan op

Twee enthousiaste midden 30-ers zitten bij mij in de spreekkamer. Technisch goed onderlegde mannen, sterk in hun vak. Voor hun werk beschikken ze over de juiste capaciteiten en competenties. “Wij willen samen een onderneming starten!” Ze begrepen wel dat dit makkelijker gezegd dan gedaan was. Opgeven van een vast salaris en zekerheden van hun arbeidscontract. Het voelde als een sprong in het diepe. In hun arbeidsverleden hebben zij goede en minder goede tijden gekend. Ze hadden daarom behoefte aan een goed onderbouwd ondernemingsplan om hun onderneming een vliegende start te geven. “Niet te lang sukkelen bij de opstart” was hun wens.

In dit kennismakingsgesprek gaven beide mannen voldoende vertrouwen dat zij in staat waren een onderneming op te zetten en te leiden. Ik besloot hen te begeleiden bij het opzetten van hun gezamenlijke ondernemingsplan. Mijn aanpak was mijn gebruikelijke methodiek: op gestructureerde wijze een business model bepalen waarmee de onderneming met haar producten en diensten zich duidelijk zal onderscheiden in de afzetmarkt. Niet een kopie van de concurrent, maar een onderneming gebaseerd op eigen unieke eigenschappen.

Startpunt is altijd: waarom zal je de onderneming opstarten? Wat wil je bereiken met je onderneming, welke visie heb je over de afzet van je producten en diensten? Wat zijn de omstandigheden waaronder je kan en wil gaan ondernemen? En ten slotte: over welke (unieke) middelen (geld, kennis, ervaringen, ideeën, etc.) en eigenschappen beschik je waarop je de onderneming kan baseren? Deze ondernemingsanalyse laat zien waar de kansen en bedreigingen voor je onderneming liggen.

Daarna komt de beantwoording van de vraag hoe je de business case vorm gaat geven: op welke wijze kan je deze kansen en bedreigingen voor je onderneming optimaal benutten. Welke klantsegmenten zijn er te onderkennen? Hoe kunnen relaties met deze klanten aangegaan worden en welke (verkoop)kanalen moet je hiervoor gebruiken. Ook moet je vaststellen welke toeleveranciers en belangrijke partners je nodig hebt om de onderneming op te starten. Hiervoor is het belangrijk inzicht te hebben in welke elementen van je onderneming van belang zijn, waarover je zelf al beschikt en welke je moet aantrekken of investeren. De kosten en verwachte opbrengsten van deze business case reken je ten slotte door in een exploitatiebegroting en liquiditeitsprognose.

Kom je tot een financieel haalbare business case? Dan kan je uit de gekozen business case voor jezelf de concrete actiepunten halen: het ondernemingsplan. Door deze gestructureerd en tijdsgebonden te maken, creëer je voor jezelf een werkelijk realiseerbaar plan die gegarandeerd leidt tot een succesvolle onderneming!

Het is beide heren op deze manier ook gelukt om een goed ondernemingsplan te maken! Ondertussen begeleid ik ze in de doorgroei van hun onderneming en de vervolgstappen in het ondernemerschap. Daar komen weer andere aspecten bij kijken.

Subsidie via de Startversneller

Ben jij startende ondernemer en wil jij ook een vliegende start maken? Waarom neem je niet even contact met mij op. En weet je wat nog mooier is? Als je in de provincie Overijssel gevestigd bent en als je aanvraag goedgekeurd zou worden door de Startversneller, dan kan je ook nog eens subsidie ontvangen op dit traject. Dat betekent dat je 80% van de kosten met een maximum van € 1000,- vergoed zou kunnen krijgen. Want ik ben onlangs als eerste coach opgenomen in de lijst van business coaches bij De Startversneller in Overijssel. En daar ben ik best wel trots op. Je wordt namelijk niet zomaar toegelaten bij de Startversneller, een organisatie die ambitieuze ondernemers via coaching helpt hun bedrijf sneller naar een hoger niveau te brengen. Als business coach help ik ook (startende) ondernemers om hun onderneming tot een succes te maken. Gewoon door ze op eenvoudige wijze in staat te stellen gedurende lange termijn winstgevendheid te realiseren en te behouden.

Ondernemersloket voor Gemeente Steenwijkerland op 13 december

Op donderdag 13 december 2018 verzorg ik als partner van Kennis Netwerk Steenwijkerland het ondernemersloket voor de Gemeente Steenwijkerland. Tijdens de bijeenkomst met als thema ‘Hoe zorg je voor een vliegende start’ wordt de starter door mij meegenomen in het traject rond het opzetten van een ondernemingsplan. Deelname is gratis. Een mooie gelegenheid om even kennis te maken. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 13 december van 19.00 tot 21.00 uur. Wil jij weten hoe je je onderneming tot een succes maakt? Meld je dan voor 11 december aan via deze link.

Vragen? Je mag me ook gewoon bellen of mailen. Bel 06-21993163 of mail marcel@doevemkbadvies.nl.