Hiep, hiep, hoera! Lang leve jouw onderneming!!

“Een feestje, een feestje, een feestje vieren wij!” zongen mijn beide kinderen onlangs op mijn (zoveelste) verjaardag. Ik grijp graag elke gelegenheid aan voor een feestje en zag daarom ook meteen een reden om deze verjaardag weer eens uitgebreid te vieren. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik besef mij in de loop van de jaren steeds vaker dat een verjaardag niet een vanzelfsprekendheid hoeft te zijn. Misschien herken jij dit gevoel ook wel. Heb je dat gevoel ook bij het ouder worden van je onderneming? Met jou hoop ik dat je nog vaak de verjaardag van uw onderneming mag gaan vieren. Ik zie daarin dan weer een mooie gelegenheid voor een feestje (waarvoor ik mijzelf bij deze graag uitnodig..).

Helaas is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je onderneming een lang leven beschoren is. Ten opzichte van de jaren 80 is namelijk de gemiddelde levensduur van een onderneming verkort van 25 jaar naar 18 jaar. Om het voor nog sprekender te maken: de verwachtingen bestaan dat de gemiddelde levensduur van een onderneming op zeer korte termijn zelfs de 10 jaar zal benaderen. Net als in het gewone leven wordt de levensverwachting van je onderneming in steeds grotere mate bepaald door andere factoren dan waar je zelf direct invloed op hebt. Ondertussen worden de signalen van de verkorting in levensduur van ondernemingen meer en meer zichtbaar: het sterke merk V&D anno 1887 leek nog niet zo kort geleden het detailhandeltoneel te verlaten, Nokia telefoon-gebruikers stapten nog niet eens zo lang geleden in no-time over naar Apple en Android toestellen met touchscreens en gevestigde (lokale) ondernemers zien zich steeds vaker gedwongen worden hun onderneming voortijdig te stoppen omdat consumptiewensen zijn verandert. Nieuwe initiatieven als Hello Fresh, Outfittery, Alibaba en andere ondernemers vullen die consumptiebehoeften vervolgens weer in.

Een belangrijke oorzaak van de verkorting van levensduur van ondernemingen zijn de verdergaande technologische ontwikkelingen en innovaties. Dit is niet bedrijfstakafhankelijk, in de huidige tijd raakt dit in de kern iedere ondernemer! Met name de innovaties die momenteel (bewust of onbewust) “onder de radar blijven” en daardoor voor jou nog niet zichtbaar zijn, vormen een vergroot risico om een ontwrichtende werking te hebben op het bestaan uw onderneming. Zij veranderen in sneltreinvaart de markt en bedreigen het bestaan van de onderneming. Technologieën veranderen namelijk vele malen sneller dan het tempo waarin jouw onderneming en medewerkers kunnen veranderen of waarin jij in de gelegenheid bent een innovatie te omarmen. Ondanks dat je nog bestaansrecht ziet voor jouw onderneming, mag je verwachten dat jouw prachtig geformuleerde visie en missie van je onderneming hierdoor niet meer realiseerbaar is in de periode die je op voorhand voor ogen had. Is dit beangstigend? Wat mij betreft niet! Hierin liggen namelijk ook de kansen voor jouw onderneming! Maar dan moet je in ieder geval niet lijdzaam gaan toekijken en afwachten … ook niet vasthouden aan op traditionele wijze bepaalde lange termijn visie van uw onderneming, maar ook niet door uw ondernemingsvisie helemaal overboord te gooien.

Wat dan wel? Je kan proberen zelf te gaan innoveren. Dit is vaak een tijdrovende en financieel kostbare aangelegenheid. Jonge en startende ondernemingen (start-ups) zijn daar vaak beter voor uitgerust. De oplossing moet u voor uw onderneming eerder zoeken in het wendbaar maken van je bedrijfsstrategie en je onderneming veranderingsbewust te maken door:

  • periodiek het (hernieuwde) bestaansrecht helder te (her)formuleren en daarbij je (verwachte) onderscheidend vermogen in de nabije toekomst te bepalen,
  • in je bedrijfsstrategie verwerken dat door jouw onderneming snel en bewust nieuwe technologieën worden overgenomen,
  • jezelf en jouw medewerkers de ogen en oren open laten houden voor innovaties en start-ups in je bedrijfsomgeving (met name op het moment waarop deze nog niet direct van invloed zijn op jouw bedrijfsvoering),
  • je bedrijfsorganisatie aanpassen en flexibel maken,
  • en daarbij steeds opnieuw een hernieuwde positie in te nemen in de productlevenscyclus.

Door op deze wijze (onderdelen van) je onderneming strategisch wendbaar te maken en houden, blijft je onderneming topfit en is deze daardoor in staat om sneller op veranderingen reageren. Mij hoor je niet zeggen dat dit een eenvoudige klus is. Nee, het mijn ervaring dat dit voor een gemiddelde onderneming in het MKB zelf een grote uitdaging is. Ter geruststelling, voor mij is een uitgebreid feestje organiseren weer een grote uitdaging.

Hoe lang denkt jij dat jouw onderneming nog leeft?

Als accountant en strategieadviseur richt Doeve MKB-advies zich regelmatig op strategische managementvraagstukken bij ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Hiervoor heeft hij een specifieke aanpak ontwikkeld die zich kenmerkt door haar focus op de binnen de onderneming aanwezige onderdelen waarmee de onderneming zich onderscheid. Door het ondersteunen bij het opstellen en implementeren van ondernemingsstrategieën wordt daarbij een bijdrage geleverd aan het bereiken van concurrentievoordelen en duurzame continuïteit van ondernemingen in het MKB segment. Mocht jij als MKB-ondernemer met een dergelijk vraagstuk worstelen, neem dan vrijblijvend contact op! marcel@doevemkbadvies.nl of 06-21993163

Deze column is eerder gepubliceerd op www.mth.nl.